Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή 30/4 (Υπ. Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος & Ενέργειας) , ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης με θέμα τα φαινόμενα έλλειψης προστασίας και εγκατάλειψης των αρχαιολογικών χώρων του καναλιού & των Αλυκών της Ελούντας, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, σε σημερινή του δήλωση, μεταξύ άλλων ανέφερε :
“Τόσο η αρχαιολογία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όσο και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό τον χώρο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορεί να υπάρξει σήμερα, αν λάβουμε υπόψη την αποστελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού – του δήμου, αλλά τον “στραγγαλισμό” των πιστώσεων και των δύο φορέων. Κατά συνέπεια, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες.
Απο την πλευρά του δήμου, καταβάλλεται εδώ και χρόνια προσπάθεια ένταξης για την ανάδειξη των χώρων αυτών, σε Ευρωπαικά προγράμματα, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα συντήρησης και επισκευής των εξαιρετικών αυτών χώρων , οι οποίοι γειτνιάζουν με τον υψηλής ποιότητας τουριστικό προορισμό της Ελούντας.
Μάλιστα πέρυσι δυο προγράμματα (Interreg Ελλάδα – Κύπρος) που αφορούσαν στην κατασκευή του “Μουσείου Αλατιού”, στην ανάδειξη των Αλυκών, των μονοπατιών και των μικρών κτισμάτων που υπάρχουν στη νήσο Κολοκύθα – που αποτελεί συνολικά ένα αρχαιολογικό χώρο – δεν προκρίθηκαν, αφού είναι γνωστό ότι η προώθηση τέτοιων προτάσεων, σχετίζεται περισσότερο με πολιτικές αποφάσεις, και λιγότερο με την πραγματική ουσία των προτάσεων, οι οποίες κατατίθενται.
Ο δήμος Αγίου Νικολάου, σχεδιάζει να εντάξει κάποιες από αυτές τις προτάσεις στο πρόγραμμα leader.
Ωστόσο το ζήτημα που υπάρχει κατά την προσωπική μας άποψη , είναι ότι στον Α΄Αρχαιολογικό χώρο, υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών, για τις οποίες δυστυχώς έχει καταστεί αδύνατον εδώ και πάνω από 15 χρόνια, να κατεδαφιστούν!
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα κτίσματα επί του αιγιαλού μέσα στην θάλασσα, όπου τα πράγματα είναι τραγικά ! Το γεγονός αυτό, μας δίνει την δυνατότητα να συμπαιράνουμε ότι η ανάδειξη του χώρου, δεν σχετίζεται μόνο με την βελτίωση των υποδομών, αλλά πρωτίστως με τον σεβασμό των διατάξων και των νόμων που δυστυχώς το Ελληνικό δημόσιο καθίσταται αδύνατο να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, δίδοντας την δυνατότητα σε ιδιώτες να αυθαιρετούν και βυσσοδομούν σ΄ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο.
Εν κατακλείδι, η βελτίωση των χώρων αυτών, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει έσοδα στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά θα συμβάλλει ουσιαστικά στο τουριστικό προιόν της περιοχής, με την παράλληλη θεαματική βελτίωση του περιβάλλοντος.