Στο κοινοτικό κατάστημα της Ελούντας, πραγματοποιήθηκε χθες (29/4), η ημερίδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με θέμα την τεκμηρίωση και ανάδειξη των Πολιτιστικών και Φυσικών Πόρων του Μιραμπέλλου.
Στην ημερίδα συμμετείχε ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος – Διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιο-περιβάλλοντος (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), ο οποίος μίλησε για τα “Διαχρονικά τοπία πολιτισμού της Κρήτης μέσω της ανάδειξης του θαλάσσιου ορεινού πλούτου στου Μιραμπέλου.
Ο κ.Θεοτόκης Θεοδούλου προιστάμενος του γραφείου Κρήτης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο οποίος εργάζεται στον κόλπο της Ελούντας τα τελευταία πέντε χρόνια μίλησε για την Υποβρύχια Έρευνα που έχει πραγματοποιήσει με την ομάδα του στον αρχαίο Ολούντα (2017-2021), ενώ η Γεωργία Μοσχόβη Επίτιμη Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑ Λασιθίου και η Χριστίνα Τσιγωνάκη Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέπτυξαν την αρχαιολογική έρευνα στο Όρος Οξά (2017-2021).
Η Κατερίνα Κωνσταντίνου, Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Πάντειου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ανέπτυξε τις “Προσεγγίσεις, σημασίες και εμπειρίες των τοπίων του Μιραμπέλου: ανάμεσα στους επιστήμονες και την τοπική κοινότητα.” και τέλος η Μαλαματένια Κανιαδάκη – Περιβαλλοντολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιο-περιβάλλοντος Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ανέλυσε την Περιβαλλοντική Μελέτη: “Ζώα και φυτά του Μιραμπέλου”.
Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του κ. Νίκου Παπαδόπουλου, στην έντυπη έκδοση του «ΔΙΑΤΟΠΟ», το έργο βασίστηκε στην ιδέα της τεκμηρίωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας δυο συγκεκριμένων θέσεων στο ανατολικό Μιραμπέλο, της Ελούντας και της Οξάς. Οι στόχοι ήταν τόσο η καταγραφή και ανάδειξη των σημείων αυτών μέσω της τοπογραφικής και γεωμετρικής τεκμηρίωησς των θέσεων ψηφιακά σύμφωνα με τις πλεόν σύγχρονες μεθόδους γεωπληροφορικής, ο καθορισμός των κινδύνων της επίδρασης τους σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, η διάχυση της νέας γνώσης στο τρίπτυχο επιστήμονες – ντόπιοι – επισκέπτες, η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, η δημιουργία πλαισίου καλών πρακτικών για την ανάπτυξη αντίστοιχων χώρων και δράσεων και στην υπόλοιπη Κρήτη, όσο και η υλοποίηση διαδραστικής διηγηματικής εφαρμογής συνδυάζοντας βίντεο εικονικής πραγματικότητας, ιστορική πληροφορία, και τρισδιάστατα μοντέλα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με σκοπό την ανάδειξη γεωαρχαιολογικών μονοπατιών και διαδρομών που συνδέουν χερσαίους θαλάσσιους και υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας και να εισέλθουν στους χώρους της μελέτης με έναν τελείως διαφορετικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, που στήριξε την ερευνητική προσπάθεια, τα πέντε τελευταία στον χαιρετισμό του, ανέφερε : “Όλα τα μέλη της ομάδας, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους τόσα χρόνια, προκειμένου να ερευνήσουν, να καταγράψουν και να μελετήσουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που βρέθηκαν πριν από εμάς στον τόπο, όπως και το μεγάλο πλεονέκτημα του τόπου μας, τον πολιτισμό. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου εδώ και χρόνια επικροτεί και στηρίζει εμπράκτως το έργο αυτό και θα συνεχίσει να το κάνει, όμως είναι σαφές πως δεν αρκεί να δεσμεύουμε τα χρήματα, όταν και το κράτος δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, έστω κι εποχικού προσωπικού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, όπως συμβαίνει με τον αρχαιολογικό χώρο μπροστά στο κτίριο του ΟΤΕ.”