Skip to main content
Δελτία Tύπου

Καθαρισμοί οικοπέδων. Άνοιξε για τους πολίτες η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr

Από 27 Μαΐου, 2024Χωρίς σχόλια

Η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλώσουν οι πολίτες τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την υπεύθυνη δήλωση για καθαρισμό των περιουσιών τους, άνοιξε.

Περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση και μία εβδομάδα πριν κλείσει ο Μάιος και ουσιαστικά πριν εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες που έχουν δοθεί στους πολίτες για να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση καθαρισμού των περιουσιών τους σύμφωνα με τις νέες αυστηρές διατάξεις, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο gov.gr και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίζουν από 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους, καθώς και να τα διατηρούν σε καθαρή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης, έχουν την υποχρέωση να εισάγουν στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωση καθαρισμού για κάθε οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Ως εκ τούτου, οι δήμοι θα ελέγχουν μέσω της πλατφόρμας αν έχει υποβληθεί η δήλωση και αν όντως έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες.

Με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελιών για οικόπεδα ή ακάλυπτους χώρους που δεν πληρούνται τα κριτήρια.

Όπως έκανε γνωστό, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Στέργιος Ατσαλάκης, το μέτρο του μητρώου καθαρισμών ήρθε για να μείνει και θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρκαγιών και κατά συνέπεια της προστασίας των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών.