Skip to main content
Δελτία Tύπου

ΣχεδιάΖω τη ζωή μου χωρίς κάπνισμα. Εκδήλωση στο κινηματοθέατρο REX

Από 3 Ιουνίου, 2024Χωρίς σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος πραγματοποιήθηκε (1/6) στο κινηματοθέατρο REX Αγίου Νικολάου, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑ… ΖΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ», από το τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Δήμου Αγίου Νικολάου, με τη συνεργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Τομέα Πολιτισμού.

Ο Συντονιστής της εκδήλωσης κ. Ιωάννης Ρουκουνάκης MD,MSc Χειρούργος Ορθοπαιδικός, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και για θέματα πρόληψης, οργάνωσης και υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Δήμου, αναφερόμενος στους ομιλητές τόνισε ότι μέσω των παρεμβάσεων τους καλούνται να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες για την συνήθεια του καπνίσματος, αλλά και ν΄ αναφερθούν στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα από τη διαχρονική μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος, στην προστασία των εφήβων από τη χρήση προϊόντων καπνού, στην επιδημιολογία και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα του καπνίσματος στη σχολική ηλικία, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, ενώ η υγειονομική κρίση που βιώνουμε δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια. Ο ίδιος και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επιλέξουν και να σχεδιάσουν τη ζωή τους χωρίς κάπνισμα.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι η ευαισθητοποίηση κατά του καπνίσματος δεν θα πρέπει να μείνει «κενό γράμμα». Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία ανέφερε ότι η εξάρτηση αυτή είναι δύσκολο να κοπεί γιατί κατά βάθος συμπληρώνει ένα ψυχικό ή και υπαρξιακό κενό, ενώ η απόφαση να κόψεις το τσιγάρο, λαμβάνεται αν έχεις ένα λόγο κυρίαρχο που «μιλάει» μέσα σου και σε αγγίζει.

Ο αντιπρόεδρος του βουλής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, εξήρε τη πρωτοβουλία του Δήμου που ως στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος, ενώ αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που έγινε πράξη με τη στήριξη της κοινωνίας.

Ακολούθησαν οι ομιλίες :

«Κάπνισμα και Υγεία με τα Μάτια του Πνευμονολόγου» από την κ. Χρονάκη Εμμανουέλα MD | Ειδικό Πνευμονολόγο Φυματιολόγο.

«Οι Επιπτώσεις του Καπνίσματος στα Παιδιά» από την κ. Καψάλη Ελευθερία MD | Παιδίατρο.

«Εγκυμοσύνη και Κάπνισμα μια Ανάρμοστη Σχέση», από τον Δρ. Κατάσος Θεόδωρος MD | Μαιευτήρα χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών – Συντονιστή Διευθυντή Μαιευτικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

«Κάπνισμα και Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» από την κ. Δασκαλογιαννάκη Καλλιόπη | Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, Φιλόλογο Α.Π.Θ. – MSc στη Διοίκηση σχολικών μονάδων, Πτυχιούχο ΑΣΠΑΙΤΕ στη Συμβουλευτική.

«Κάπνισμα και Αθλητισμός» από τον κ. Ξένο Γεώργιο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, MsC στις Επιστήμες της Αγωγής. Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Αθλητικών Υποδομών.

«Κάπνισμα και Καρκίνος του Στόματος» από τον κ. Κλώντζα  Μιχαήλ  Πρόεδρο Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, Μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Συνεργάτη της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας (2000-2021) και του διεθνούς φήμης καθηγητού Στοματολογίας Γεωργίου Λάσκαρη, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Τουρισμού.

«Άμεσα και Μακροπρόθεσμα Οφέλη από την Διακοπή Καπνίσματος. Δυσκολία Διακοπής(εθισμός) και Μέθοδοι Διακοπής» από τον Δρ. Κακολύρη Νικόλαο MD | Ειδικό Γενικό-Οικογενειακό Ιατρό, PhD, Κάτοχο Εξειδίκευσης Επειγοντολογίας, τ. Διευθυντή ΕΣΥ – Τμήμα ΤΕΠ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ