Skip to main content
Δελτία Tύπου

Η ανάπτυξη νέας σχολής στέγης και η συντήρηση των σχολείων αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Αγίου Νικολάου με τον Γ.Δ/ντη της ΚΤΥΠ Α.Ε

Από 5 Ιουλίου, 2024Χωρίς σχόλια

Σειρά επαφών με εκπροσώπους υπουργείων και υπηρεσιών είχε στην Αθήνα (3-5/7) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης για διάφορα θέματα του Δήμου, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη νέας σχολικής στέγης αλλά και η συντήρηση υπαρχόντων σχολείων.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ ΑΕ) η οποία έχει αντικαταστήσει τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) και κατέχει την τεχνογνωσία του. Στην συνάντηση μετείχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

 

Η ΚΤΥΠ ΑΕ μπορεί να αναλαμβάνει κατ’ ανάθεση ως διευθύνουσα και αναθέτουσα αρχή στην ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων και να υποστηρίξει στο μελετητικό και εγκριτικό στάδιο τους μελετητές που έχουν αναλάβει το έργο δίνοντάς τους τις έγκυρες πληροφορίες και κατευθυντήριες γραμμές για τις κτιριολογικές και άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται σε συμφωνία και με τις προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος 3ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου στην «Μεσοράχη» στον Άγιο Νικόλαο και του συμπλέγματος Δημοτικού-Νηπιαγωγείου στο Σίσι έγινε επίσης συνάντηση στην ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. με τεχνικούς της αναπτυξιακής εταιρείας ΔΕΠΑΝ, η οποία έχει με προγραμματική σύμβαση και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αναλάβει να εκπονήσει όλες τις μελέτες.

Διαπιστώθηκε ότι πλέον οι κτιριολογικές προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία έχουν αλλάξει. Επίσης έχει αλλάξει και το μαθησιακό δυναμικό της κάθε 12θέσιας σχολικής μονάδας, η οποία – σύμφωνα με βεβαίωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου – είναι κατά το μέγιστο 350 μαθητές ανά μονάδα (σήμερα το δυναμικό των συγκεκριμένων σχολικών δομών στον χώρο που στεγάζονται είναι μεταξύ 220-250 μαθητών ανά μονάδα).

Κατόπιν αυτών η πρόταση του αρχικού αρχιτεκτονικού προ-μελετητικού σταδίου με τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο θα πρέπει να τροποποιηθεί με την υποστηρικτική εμπλοκή της ΚΤΥΠ ΑΕ και να ληφθεί υπόψη και η ρεαλιστική δυνατότητα χρηματοδοτήσεων των έργων αυτών, χωρίς όμως εκπτώσεις ως προς την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ανέφερε:

«Ως δημοτική αρχή έχουμε την πρόθεση της χωρίς καθυστερήσεις εξέλιξης του θέματος αφού γίνει η αναγκαία τροποποίηση της αρχικής πρότασης η οποία θα παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος είναι να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες, η ασφάλεια και η ποιότητα, να πληρούνται οι σύγχρονες τεχνικές προϋποθέσεις και να μπορούν να αντληθούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή.

Σύμφωνα και με την παρότρυνση του Αντιπροέδρου και Βουλευτή κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ο προγραμματισμός και η αναζήτηση χρηματοδότησης από πολλαπλές πηγές (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υποδομών) στην οποία θα προσέθετα και την Περιφέρεια Κρήτης – ιδίως από την νέα χρηματοδοτική περίοδο – είναι πιο ρεαλιστική και αποτελεί έναν εφικτό στόχο, ώστε επιτέλους να προχωρήσει σε πρώτη φάση η αναγκαία ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στην Μεσοράχη στον Άγιο Νικόλαο. Σε δεύτερη φάση μπορεί να ακολουθήσει ο προγραμματισμός για τα άλλα σχολεία και μέχρι να ωριμάσει αυτό μπορεί να αναζητηθεί ειδική χρηματοδότηση για την αναβαθμισμένη συντήρησή τους επιπρόσθετα από αυτή που έχει στο πρόγραμμά του ο Δήμος με τους δικούς του πόρους.

Με αυτά τα δεδομένα θέσαμε στην ΔΕΠΑΝ το χρονοδιάγραμμα της ωρίμανσης όλων των μελετών και της οριστικής μελέτης εφαρμογής των κατασκευών μέχρι το τέλος του 2024 για να μπορέσουμε με την θεώρηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας να καταθέσουμε ώριμα αιτήματα χρηματοδότησης για την νέα προγραμματική περίοδο των Υπουργείων και της Περιφέρειας.

Προχωράμε με στόχο την ενίσχυση της σχολικής στέγης του Δήμου για την εκπαίδευση των παιδιών μας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες».