Skip to main content
Δελτία Tύπου

Ανακοίνωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Μενεγάκη κατά την μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Ιουλίου 2024 για το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και την δημόσια υγεία του τόπου

Από 18 Ιουλίου, 2024Χωρίς σχόλια

Το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου όπως είναι γνωστό, διαδραματίζει ένα ευρύτερο ρόλο στο Νομό Λασιθίου στην κεντρική θέση που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για μια δομή υγείας η οποία διαθέτει τις περισσότερες κλινικές (ΜΕΘ, Αιμοδοσία, Χειρουργικό τμήμα πολλών επιπέδων καθώς και αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες) και εκτός από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του δήμου, εξυπηρετεί τους επισκέπτες μας ο αριθμός των οποίων ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, είναι αυξημένος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Υπουργείο Υγείας.

Αποτελεί δε, τον κύριο «κρίκο της αλυσίδας» για τη δημόσια υγεία της περιοχής μας.

Επίσης δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου – πέραν του Δήμου Αγίου Νικολάου και του νομού Λασιθίου – εξυπηρετεί νησιωτικές περιοχές (Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, Κω, Καστελόριζο, Μήλο) αλλά και την γειτονική τουριστική περιοχή των Μαλίων που δεν διαθέτει τόσο οργανωμένες και επαρκώς στελεχωμένες δομές υγείας.

Και ασφαλώς γίνεται κατανοητό, ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο το νοσοκομείο μας δεν λειτουργεί επαρκώς, τότε το γειτονικό Ηράκλειο – με δεδομένα θέματα που έχει στις δικές του δομές δημόσιας υγείας – δεν μπορεί να καλύψει μετακινούμενους ασθενείς.

Κατά συνέπεια, τυχόν προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σημαίνει ταυτόχρονα επιβάρυνση των γειτονικών νοσοκομείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δομές δημόσιας υγείας του νησιού.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η τοπική κοινωνία δεν φέρει σε καμία περίπτωση ευθύνη για το πρόβλημα στελέχωσης του νοσοκομείου μας, αντίθετα συμπαραστέκεται όπου και όπως μπορεί.

Την αποκλειστική ευθύνη για την στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας έχει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Η νέα δημοτική αρχή του δήμου, δηλώνει την πρόθεση της να βοηθήσει όπου  της ζητηθεί, έχοντας την πρόθεση ακόμα και για την παραχώρηση έκτασης για την ανάπτυξη του νοσοκομείου. Είχε γίνει μια προεργασία για την επέκταση από την απερχόμενη διοίκηση του νοσοκομείου και από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Καλούμε τους εμπλεκόμενους με το ευαίσθητο θέμα της υγείας σε κυβερνητικό επίπεδο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δώσουν τα ενδεδειγμένα κίνητρα (μισθολογικά, φορολογικά, επιδοματικά κ.α) τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την επάνοδο γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λειτουργήσει στο εξής με επάρκεια και όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ως δήμαρχος και δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Νικολάου είμαστε διατεθειμένοι και με την παρότρυνση του Δημοτικού Συμβουλίου να κάνουμε όποιες επαφές χρειαστεί για να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα των αναγκών και να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και εν τέλει στην αναβάθμιση του νοσοκομείου μας και γενικότερα της δημόσιας υγείας στον τόπο.

Η πρόταση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και η αποδοχή της από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την εκπόνηση μελέτης σε σύντομο διάστημα η οποία με επικαιροποιημένα στοιχεία να προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις που μπορεί να είναι προφανώς οργανωτικές, χρηματοδοτικές, μισθολογικές αλλά και κίνητρα για την επάνοδο της πλήρους και ομαλής λειτουργίας του ΓΝΑΝ και όλων των δομών δημόσιας υγείας του τόπου μπορεί να σημαίνει την δέσμευση για την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.

Η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και της μισθοδοσίας. Και αυτό αποτελεί μια θέση που «ασπαζόμαστε» ως δημοτική αρχή ενώνοντας τις φωνές μας με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας. Είναι λογικό αλλά και δίκαιο ως αντάλλαγμα για την αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται διαχρονικά για την υγεία όλων μας.