Στην επικαιροποίηση των σχεδίων εκτάκτων αναγκών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» (δασικές πυρκαγιές), «ΒΟΡΕΑΣ 2» (χιονοπτώσεις – παγετός), «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2» (εκδήλωση σεισμών) «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» (πλημμυρικά φαινόμενα) προχώρησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου θέτοντας σε ισχύ την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής η οποία περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις πολιτικής προστασίας που συμβάλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των μέσων που διαθέτει ο δήμος για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που θα προέλθουν από αυτές.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης μιλώντας για την προετοιμασία του δήμου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι μέριμνα της δημοτικής αρχής αποτελεί πρωτίστως η ασφάλεια του πολίτη.
«Οι πολίτες – δήλωσε χαρακτηριστικά – πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και για το λόγο αυτό μεριμνούμε για να είναι πιο άμεση η ανταπόκριση των μηχανισμών πρόληψης.
Για το λόγο αυτό – εξήγησε – συστάθηκε αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας στο δήμο – ορίστηκε αρμόδιος αντιδήμαρχος από την αρχή της δημοτικής περιόδου, ενώ αναφορικά με την επικαιροποίηση των παραπάνω σχεδίων έκανε γνωστό ότι ο δήμος συνέβαλε με ίδιους πόρους, χωρίς ν΄ απαιτηθεί η ανάθεση τους σε τρίτους.
Την παρούσα περίοδο – τόνισε – βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Ο δήμος διαθέτει μηχανήματα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό σε διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να είναι αμεσότερη η ανταπόκριση των μηχανισμών πρόληψης.
Μέσω των τοπικών σχεδίων πολιτικής προστασίας επιδιώκεται η συντονισμένη και οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Επιπλέον προχωράμε στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας γύρω από τους οικισμούς, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στον τομέα αυτό».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα παραπάνω σχέδια προήλθαν έπειτα από συντονισμένη εργασία του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Νικολάου με τον συντονισμό του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Στέργιου Ατσαλάκη, των εμπλεκομένων φορέων, και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εξ αιτίας φυσικών καταστροφών.
Από την αρχή του έτους στον τομέα πολιτικής προστασίας με τη συνδρομή του συγκεκριμένου τμήματος που λειτουργεί στο δήμο, έχουν αναληφθεί οι παρακάτω ενέργειες :
- Οργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.
- Επικαιροποίηση Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών
- Καταγραφή του εξοπλισμού καθώς και του διαθέσιμου προσωπικού.
- Δημιουργία νέου σχεδίου προληπτικής εκκένωσης οικισμών, καταγραφή σημείων καταφυγής και σημείων καταυλισμού.
- Συμμετοχή στην άσκηση σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ» (Απρίλιος 2024).
- Συμμετοχή στην άσκηση «ΥΓΡΟ ΠΥΡ» της Π.Υ Αγίου Νικολάου (11/3/2024).
- Συμμετοχή στο forum του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) με θέμα : «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις» (12/3/2024 – Ιδρυτικό Μέλος).
- Συνδιοργάνωση ενημερωτικής εσπερίδας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου με θέμα την «Πυρασφάλεια».
- Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας.
- Καθαρισμός οικοπεδικών χώρων και αγροτικών δρόμων από κλαδιά και ξερόχορτα.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου : «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ Βαθμού με περιαστικά δάση», για παρεμβάσεις πυροπροστασίας.
Ειδικότερα ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 160.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Η πρόταση εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6, που αφορά στην «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ α΄ βαθμού με περιαστικά δάση».