Skip to main content
Δελτία Tύπου

Μέριμνα για να υπάρξει δωρεάν μεταφορά των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών στην Σπιναλόγκα

Από 4 Αυγούστου, 2024Χωρίς σχόλια

Να υπάρξει μέριμνα ώστε να επισκέπτονται δωρεάν το νησί της Σπιναλόγκας τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών με τα ημερόπλοια που εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ζήτησε από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Μενεγάκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Τζεμανάκης.

Ο κ. Τζεμανάκης στη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, αναπολώντας δύσκολες στιγμές που έζησε στο νησί με τους γονείς και τα δυο αδέλφια του μέχρι τον Ιούνιο του 1956, λίγο πριν η Σπιναλόγκα πάψει να λειτουργεί ως λεπροκομείο.

Οι γονείς του έζησαν επί δεκαετίες, μέχρι τον θάνατό τους στο Λοιμωδών, ενώ ο ίδιος έχτισε τη ζωή του χωρίς να φοβάται το «θεριό» με το οποίο είχε έρθει αντιμέτωπος.

Ο κ. Τζεμανάκης εξέφρασε την πρόθεση ώστε να βοηθήσει όπου χρειαστεί για την ανάδειξη του συγκεκριμένου τόπου, ενώ μετέφερε την επιθυμία των μελών του συλλόγου αλλά και άλλων ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν σε λεπροκομεία της ελληνικής περιφέρειας, να επισκέπτονται κάθε χρόνο το «νησί του πόνου» και να γνωρίζουν όχι μόνο τον τόπο αλλά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας όσων απομονώθηκαν και στιγματίστηκαν από την κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης δήλωσε ότι σε επικοινωνία που θα έχει με τους ιδιοκτήτες των ημερόπλοιων, θα ζητήσει να παρέχεται στο εξής η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών, ενώ έκανε γνωστό ότι την χρονιά που ακολουθεί θα πραγματοποιηθεί μια στοχευμένη εκδήλωση για τον τόπο και τους ανθρώπους που άφησαν το μοναδικό τους «αποτύπωμα» στη Σπιναλόγκα, όπως ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης και ο εφημέριος του νησιού Ιερομόναχος Χρύσανθος Κατσουλογιανάκης.

Τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών συνόδευε η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Σοφία Τζεμανάκη.