Skip to main content
Δελτία Tύπου

Τό στρατιωτικόν ἡμερολόγιον τοῦ Ἐμμ. Γ. Φαϊτάκη ἐκ Νεαπόλεως Λασηθίου Κρήτης Παρουσίαση βιβλίου

Από 7 Αυγούστου, 2024Χωρίς σχόλια

 

Ο Εμμανουήλ  Γ. Φαϊτάκης (1900-1951) υπήρξε επιφανές μέλος της νεαπολίτικης κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθότι υπηρέτησε ως φιλόλογος σε πολλά σχολεία του ν. Λασιθίου και ολοκλήρωσε το βίο του ως Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Νεάπολης.

Το προσωπικό του ημερολόγιο την περίοδο του στρατιωτικού του βίου (1919-1922), καταγεγραμμένο με λεπτομέρειες και οργανωμένο υποδειγματικά μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συμβολή των νέων στους εθνικούς αγώνες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο , στην διαφύλαξη των νεοαποκτηθεισών περιοχών της Μακεδονίας και στη  Μικρασιατική εκστρατεία ως το Σαγγάριο ποταμό.

Το αυτοβιογραφικό αυτό κείμενο του Φαϊτάκη αποτελεί τεκμήριο της περιόδου 1919-22, μιας περιόδου έντονων διεργασιών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και μια σημαντική μαρτυρία για τη  Νεάπολη , το Μιραμπέλλο και τους ανθρώπους  τους.

Η παρουσίαση του πονήματος σε έκδοση της ΠΛΕΑΜ με την ευγενική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Αυγούστους και ώρα 20.00 στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, ο αρχιτέκτων κ. Οδυσσέας Σγουρός ο οποίος προλογίζει το βιβλίο, ο ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΠΛΕΑΜ κ. Παπαγιαννάκης Δημήτρης, η επιμελήτρια της έκδοσης φιλόλογος κ. Ιωάννα Φούσκη ενώ θα παρέμβει η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, η οποία μετέγραψε και σχολίασε το ημερολόγιο. Ενδεικτικά αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός κ. Μαρία Στεφανάκη, και η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά με μικρό αντιπολεμικό αφιέρωμα από τον Άρι Φούσκη, κιθάρα-φωνή.