Skip to main content
Δελτία Tύπου

Παρουσίαση Λευκώματος με θέμα τις φυλακές της Ελλάδας

Από 3 Σεπτεμβρίου, 2024Χωρίς σχόλια

Στη συνείδηση της κοινωνίας από τις απαρχές της, το έγκλημα οδηγεί αναπόφευκτα στην ποινή και παρά το γεγονός ότι η στέρηση της ελευθερίας μέσω της φυλάκισης ατόμων που διαπράττουν αδικήματα ανάγεται στα βάθη των αιώνων, η καθιέρωση της φυλακής ως χώρου έκτισης της θεσμοθετημένης τιμωρίας αποτελεί ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο. Η διαδεδομένη χρήση της φυλακής στη Δύση άρχισε από τον 19ο αιώνα κατόπιν της επιρροής του διαφωτισμού.

Στην εποχή μας, ο εγκλεισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα και η συνακόλουθη στέρηση της ελευθερίας των εγκλείστων, η κουλτούρα της φυλακής, ο υπερπληθυσμός,  ο νεκρός χρόνος, η αποκοπή τους  από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική και οργανωτική δομή της φυλακής  αποτελούν παράγοντες που έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο ευρείας κοινωνικής συζήτησης, διαφωνιών και κριτικής, προτάσεων και σχεδίων βελτίωσης.

Η ΠΛΕΑΜ σε συνεργασία με την Π.Ε.Λασιθίου και την Α.Μ.Κ.Ε. photoxenia, προσεγγίζει τα θέματα αυτά με ένα ξεχωριστό τρόπο, παρουσιάζοντας την πρωτότυπη εργασία του φωτογράφου Γιάννη Παντελίδη  «Ουδέτερη ζώνη», το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.

 Πρόκειται για  ένα φωτογραφικό λεύκωμα συνοδευόμενο από κείμενα σε δυο γλώσσες, μέσα από τα οποία –φωτογραφίες και κείμενα-δίδεται η απάντηση στα ερωτήματα «Τι είδους τοπία ατενίζουν οι τρόφιμοι όταν το βλέμμα εκτείνεται εκτός της σιδερόφρακτης περίφραξης; Τι ασχολίες και χρήσεις γης ευδοκιμούν εκεί που η κοινωνία εκτελεί την ποινή της κάθειρξης; Πώς συνδιαλέγεται βουβά το μέσα με το έξω;»

Το διάστημα 2016-2018 ο Γ. Παντελίδης επισκέφτηκε με ειδική άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης 18 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, ανάμεσά τους και το κατάστημα της Νεάπολης, φωτογραφία του οποίου επέλεξε ως εξώφυλλο του λευκώματος, μελετώντας τη ζώνη ανάμεσα στη φυλακή και τον έξω κόσμο.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν ο φωτογράφος κ. Γιάννης Παντελίδης και ο επιμελητής  της έκδοσης και επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου, ενώ θα παρέμβουν με τον δικό τους τρόπο ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου και ο Δ/ντής του Καταστήματος Κράτησης Νεάπολης.

Στη δύσβατη εποχή μας ο διάλογος για μείζονα ζητήματα  ανθρωπιστικού και κοινωνικού προβληματισμού είναι εντέλει  ο αδιαμφισβήτητος  δείκτης πολιτισμού, που ο τόπος μας διαθέτει εν αφθονία.

Συνεργαζόμενο  το βιβλιοπωλείο   «Γραφή» και ο Στέλιος Κτενιαδάκης.