Skip to main content
Δελτία TύπουΑνακοινώσεις

Ανακοινώσεις Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Μενεγάκη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2024

Από 12 Σεπτεμβρίου, 2024Χωρίς σχόλια

1.Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγίου Νικολάου

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/9) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, ανακοίνωσε τη σύσταση (αύριο θα εκδοθεί σχετική απόφαση) Μικτής Ομάδας Εργασίας για το ΤΠΣ η οποία θα συνεργάζεται στο εξής και με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας.

Η Ομάδα Εργασίας που αποτελείται από μηχανικούς των υπηρεσιών του δήμου και από πολίτες μηχανικούς, έχει τη δυνατότητα – κατά την κρίση της – να καλεί εκπροσώπους φορέων με στόχο την συνδιαμόρφωση προτάσεων για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου.

Ο κ. Μενεγάκης, χαρακτήρισε ως εξόχως σημαντικό το έργο της επιτροπής, δηλώνοντας ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθορίσει τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις του τόπου μας για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Προς επικουρία του έργου ο Δήμος θα συνάψει – όπως ήδη έχει  ανακοινώσει ο Δήμαρχος – προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης προκειμένου να γίνει τεκμηρίωση και ερευνητική εργασία για τις προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης (επεκτάσεις σχεδίου πόλης και πολεοδομικά σχέδια οικισμών) που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο ΤΠΣ.

Σε συνάντηση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (10/9), παρουσιάστηκαν τρία προκαταρτικά σενάρια κατευθύνσεων του ΤΠΣ από τους εκπροσώπους των μελετητών ενώ όπως έκανε γνωστό, έγινε ενημέρωση για τα επόμενα βήματα με ορόσημο τους επόμενους δύο μήνες για την αρχική κατάθεση προτάσεων του δήμου.

Επίσης ανέφερε, ότι θα ακολουθήσει η κύρια διαβούλευση στο επόμενο έτος, όταν οι επιμέρους μελέτες θα έχουν πάρει μια οριστική μορφή και θα έχει διαμορφωθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα σταλεί προς επεξεργασία στο ΣτΕ.

Στην συνάντηση της Τρίτης (10/9) όπως ανακοίνωσε τονίστηκε  η έλλειψη που δημιουργείται από το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την μελέτη (ΤΠΣ) η δημοτική ενότητα Βραχασίου, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συνεχίσει την διεκδίκηση επίλυσης του θέματος αυτού με αναζήτηση κατάλληλης χρηματοδότησης για την συμπληρωματική ανάθεση μελέτης ΤΠΣ και για την δημοτική ενότητα Βραχασίου, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου Δήμου μας.

 

  1. Ζώνη πεζοδρόμησης στον Άγιο Νικόλαο

Σε λίγες μέρες (15/9), όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Μενεγάκης τελειώνει το μέτρο της περιοδικής ζώνης απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα προταθεί ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη η αποτίμηση του μέτρου, καθώς έχουν αντληθεί χρήσιμα συμπεράσματα από τις μετρήσεις των συγκοινωνιολόγων, αλλά και από την εμπειρία εφαρμογής του μέτρου.

Το πρόσημο της αποτίμησης όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος είναι θετικό και μας δίνει χρήσιμες κατευθύνσεις για το μέλλον για μια ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση σε πιο σταθερή βάση του ελεύθερου διαθέσιμου δημόσιου χώρου για τους πεζούς προς όφελος όλων μας.