Skip to main content
Δελτία Tύπου

Αναφερόμενα από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Μενεγάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από 11 Οκτωβρίου, 2024Χωρίς σχόλια

Ανάγκη ανασύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Λασιθίου

Θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όπως προβλέπει ο νόμος περί Α.Ε και το καταστατικό της Αναπτυξιακής Λασιθίου ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου (9/10), ζητώντας σχετική εξουσιοδότηση για να προβεί στην κίνηση αυτή σε συντονισμό με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού.

Ο κ. Μενεγάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη ανασύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Λασιθίου προκειμένου να μετέχουν οι τέσσερις δήμαρχοι του Νομού που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε «Η μη παραίτηση πρώην Δημάρχων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Λασιθίου, αποτελεί μη αποδεκτή κατάσταση. Η εταιρεία αυτή στην διοίκηση της μπορεί να έχει μια τεχνοκρατική διάσταση, αλλά έχει και ιδεολογοπολιτικά χαρακτηριστικά, διότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την υλοποίηση δράσεων – χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη του τόπου επιβάλλεται η συμμετοχή των Δημάρχων που έχουν εκλεγεί.

Πρόκειται για θέμα δεοντολογίας – εμπιστοσύνης – πολιτικής διαδικασίας.

Οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου και Σητείας μαζί με την Αναπτυξιακή (ΟΑΣ) Σητείας ως μέτοχοι κατέχουν περίπου το ήμισυ των μετοχών της εταιρείας.

Θεωρούμε αυτονόητο και λογικό η ΠΕΔ Κρήτης καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης που όλοι μαζί συγκεντρώνουμε περίπου το σύνολο των μετοχών θα συνταχθούμε στο δίκαιο αυτό αίτημα των Δήμων του Λασιθίου.

Δημιουργία «Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αγίου Νικολάου»

Με στόχο την ενεργοποίηση των νέων του Δήμου Αγίου Νικολάου, την καταγραφή και «χαρτογράφηση» των τοπικών προβλημάτων της νεολαίας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η συγκρότηση «Δημοτικού Συμβουλίου Νέων», ενός οργάνου που μέσω της λειτουργίας του καλείται να αναδείξει ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά και να συμβάλλει στη διαμόρφωση τοπικής νεανικής ατζέντας.

Μεταφορά και νέα χωροθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων

Το θέμα της μεταφοράς και της νέας χωροθέτησης των υπόγειων κάδων που έχουν τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Μενεγάκης το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε δέσμευση της δημοτικής αρχής που στηρίχθηκε σε κριτήρια αισθητικά, λειτουργικά και μελλοντικού σχεδιασμού στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η μεταφορά των υπόγειων κάδων όπως ο ίδιος ανέφερε «αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση με σαφή επιχειρήματα, δεδομένου ότι η θέση – που ήταν τοποθετημένοι – δεν ήταν λειτουργική, ούτε αισθητικά αποδεκτή. Ο περιβάλλοντας χώρος του Ναού προορίζεται να αναπλαστεί δημιουργώντας μια οργανική ενότητα με το ιστορικό κέντρο και την πλατεία.

Η παραμονή τους στο συγκεκριμένο σημείο περιορίζει το διαθέσιμο χώρο της ανάπλασης, ενώ το απορριμματοφόρο που αδειάζει τους κάδους, όπως ενημερωθήκαμε πρέπει να κάνει ελιγμούς (όπισθεν) γεγονός που σηματοδοτεί την διακοπή και την δυσχέρεια της κυκλοφορίας για αρκετή ώρα».

Αναφορικά με το αν η ενέργεια αυτή ικανοποιεί ιδιοτελείς σκοπούς, ο κ. Μενεγάκης διευκρίνισε ότι η υπόνοια που καλλιεργήθηκε για συγκεκριμένη δημοτική σύμβουλο είναι αβάσιμη. Δεν μπορεί – ανέφερε – ένα πρόσωπο το οποίο τίμησε και επιβράβευσε η τοπική κοινωνία σε μια από τις πρώτες θέσεις εκλογής στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει για αυτό οποιαδήποτε αρνητική υπόνοια.

Απορριμματοφόρο στο  Δήμο Μαλεβιζίου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Ένα απορριμματοφόρο από το Δήμο Αγίου Νικολάου πρόκειται να σταλεί στο Δήμο Μαλεβιζίου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στο αμαξοστάσιο του συγκεκριμένου Δήμου.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης πρότεινε να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο όχημα του Δήμου για ένα εξάμηνο σε μια προσπάθεια συνδρομής, υποστήριξης και βοήθειας στον Δήμο Μαλεβιζίου και τους πολίτες του προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες αποκομιδής απορριμμάτων.