Μανώλης Μενεγάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο: Σχεδιάζουμε νέα Ολοκληρωμένη Στρατηγική έργων εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, στην Νεάπολη, την Κριτσά, την Ελούντα, το Ίστρον και το Βραχάσι- Συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή για τα κονδύλια
Η Δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου προωθεί μία νέα Ολοκληρωμένη Στρατηγική Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης και Συνοχής που περιλαμβάνει εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, την Νεάπολη, την Κριτσά, την Ελούντα, το Ίστρον και το Βραχάσι, και η ανάπλαση του Παραλιακού θα γίνει παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από διάφορες «Κασσάνδρες». Αυτό διεμήνυσε κατηγορηματικά και προς κάθε κατεύθυνση ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 9/4 με αφορμή τη συζήτηση για την ανάπλαση του Παραλιακού δρόμου.
Όπως τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου δεν θα ρισκάρει την παραμικρή απώλεια κονδυλίων. Έχοντας λάβει υπόψη την πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύει η τεχνική υπηρεσία και τη δυσχέρεια εγκρίσεων που ενέχει ένα λιμενικό έργο όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Στυλιανού Κουνδούρου που βρίσκεται σε Χερσαία Ζώνη Λιμένος, έχει σκοπό εκτός από την ανάπλαση του Παραλιακού δρόμου, να προωθήσει και τη συνολική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος σε όλο τον Δήμο.
Καταρρίπτοντας κάθε ισχυρισμό που διατυπώθηκε ότι το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου ακυρώνεται ή απεντάσσεται, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο με την Διαχειριστική αρχή σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ενημέρωση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και συζητήθηκε ο νέος σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής.
Υπερθεματίζοντας για τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ανακατεύθυνση των κονδυλίων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση με την Διαχειριστική αρχή, η νέα αυτή προσέγγιση, από τη στιγμή που βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες ολόκληρης της περιοχής του Μιραμπέλλου και καλύπτει την ιστορικότητα και την ταυτότητα όλων των αστικών κέντρων, είναι αποδεκτό να αναθεωρείται και μπορεί και να διευρύνεται.
Αναφερόμενος στην υφιστάμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.), ο κ. Μενεγάκης επεσήμανε ότι στην περίπτωση του παραλιακού δρόμου το έργο είχε πολλές εκκρεμότητες και ανωριμότητα για να προχωρήσει. Καθότι διαπιστώθηκε ότι εκτός από την αρχιτεκτονική μελέτη, υπήρχε απουσία ώριμων τεχνικών μελετών, Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα-Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) – που με βάση πρόσφατη (2024) αλλαγή στη Νομοθεσία απαιτεί πλέον Προεδρικό Διάταγμα για να εγκριθεί – και άλλων κρίσιμων εγκρίσεων, ενώ επιβάλλεται και επαναδιατύπωση και επανυπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων αυτών. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως ανέφερε, δεν είχε ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα το έργο να είναι ελλιπώς προετοιμασμένο για υλοποίηση και με επισφαλές χρονοδιάγραμμα.Δηλαδή το έργο βρισκόταν σε ένα προκαρκτικό στάδιο, όπως παραδέχονται και πολλοί από την μειοψηφία.
Παρόλα αυτά τα εμπόδια, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών του έργου του Παραλιακού, διαβεβαιώνοντας, μαζί με όλους τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που πήραν επίσης το λόγο, ότι το έργο θα γίνει.
Η αναπροσαρμογή της παρέμβασης στον παραλιακό, προγραμματίζεται να γίνει σε τρεις φάσεις:
Στην πρώτη φάση θα γίνει η διαμόρφωση του παραλιακού σε δρόμο ήπιας διπλής κυκλοφορία, κάτι που δεν καθυστερεί την εξέλιξη του έργου.
Στη δεύτερη φάση, θα υπάρξουν βελτιώσεις αναβάθμισης της σημερινής του εικόνας με την τοποθέτηση επαρκούς φωτισμού και τον εμπλουτισμό του πρασίνου και του αστικού εξοπλισμού και την επισκευή και την προσεκτική διαμόρφωση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων σύμφωνα με τη μετατροπή του σε οδό διπλής κυκλοφορίας.
Στην τρίτη φάση, θα ολοκληρωθεί η ευρύτερη αρχιτεκτονική παρέμβαση και αναβάθμιση με την τελική επεξεργασία της πρότασης, με διαπλατύνσεις του δρόμου όπου χρειαστεί, και τη σύνδεσή του με τις όμορες περιοχές του ιστορικού ιστού της πόλης και ιδιαίτερα τα γειτονικά Αράπικα.
Στην αναθεώρηση αυτή, η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει μία ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου στον Άγιο Νικόλαο και της όμορης περιοχής. Ενσωματώνοντας το στοιχείο της μόνιμης πεζοδρόμησης τμημάτων του κέντρου που προτείνονται με τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη που σύντομα θα κατατεθεί στον Δήμο και θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο όπως προβλέπεται.
Θα αξιοποιηθούν επίσης οι ώριμες σε επίπεδο εφαρμογής μελέτες που είχαν εκπονηθεί μέχρι το 2015 για τις ιστορικές συνοικίες του Μύλου, του Νομαρχιακού Μεγάρου και της επάκτιας γειτονιάς των Αράπικων που συνδέεται οργανικά με την Στ. Κουνδούρου και με την οδό Κων. Παλαιολόγου (αφού γίνει η επικαιροποίηση των μελετών αυτών) που δεν απαιτούν χρονοβόρες αδειοδοτήσεις παρά μόνο τη θετική έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ή και τοπικών συναρμόδιων φορέων.
Τόνισε δε ότι η τελική αναδιανομή των πόρων της τρέχουσας Σ.Β.Α.Α. θα γίνει με τρόπο ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, μετά από πλήρη τεκμηρίωση και συστηματική συζήτηση και βέβαια έγκριση της Διαχειριστικής αρχής, με την οποία και θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση μετά από την περίοδο του Πάσχα.
Αντικρούωντας τη μομφή περί «αυταρχισμού» και προσωπικούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από μέρος της αντιπολίτευσης, ο κ. Μενεγάκης έκανε λόγο για ατόπημα. Όπως είπε, «ο καθένας μπορεί να επιτίθεται σ’ εμένα ως φυσικό πρόσωπο, όχι όμως και στον θεσμό του Δημάρχου ή οποιυδήποτε άλλου μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, προσβάλλοντας τη θεσμική λειτουργία όλου του Δήμου. Μπορούμε να έχουμε αντίθετες γνώμες, καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι πιστεύει, δεν μπορούμε όμως να υπονομεύουμε τους θεσμούς και τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και να δίνουμε τροφή για παραπολιτική. Ως πλειοψηφία, ο κόσμος μάς ψήφισε για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Απαντώντας, εξάλλου, σε σημείο της δευτερολογίας του, και στην προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε η μείζονα δημοτική μειοψηφία προς τον ειδικό του σύμβουλο – Μηχανικό Αλέκο Αλεξανδράκη, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «ο κ. Αλεξανδράκης την εποχή που ήταν αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Γιάννη Λουκαράκη, κατά τη γνώμη μου έκανε πολλά περισσότερα από όσα έγιναν τα χρόνια της Δημοτικής Αρχής Ζερβού. Βοηθώντας καθοριστικά στην απόκτηση ακινήτου 230 στρεμμάτων (από την τοπική Εκκλησία), για εκπαιδευτικούς λόγους σε προνομιακή τιμή, σχεδόν δωρεάν, στα Έξω Λακώνια. Κι εάν αυτή τη στιγμή έχουμε Πανεπιστημιακή Σχολή στον Άγιο Νικόλαο το οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που πέραν της πολιτικής δέσμευσης, φρόντισαν και έκαναν και τις μελέτες. Και εξασφάλισαν την υλοποίηση του έργου. Κι αν έχουμε σήμερα την προοπτική να γίνουν εκεί νέες εγκαταστάσεις της ΑΣΤΕΚ ή να γίνουν νέες Σχολές, το οφείλουμε στους ανθρώπους εκείνης της εποχής».
Για τη «συνέχεια» του Δήμου
Αναφερόμενος σε όσα τέθηκαν από διάφορες πλευρές περί “συνέχειας” στον Δήμο, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αφορά μόνο την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και την προηγούμενη, η οποία, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση, παρέλειψε να προχωρήσει στην υλοποίηση έτοιμων μελετών που είχαν παραδοθεί από την προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή Δ. Κουνενάκη. Αυτές οι μελέτες είχαν περάσει από δημόσιους διαγωνισμούς, ήταν έτοιμες για εφαρμογή χωρίς να απαιτούν Στρατηγικά Σχέδια ή χρονοβόρες εγκρίσεις και περιλάμβαναν τεύχη δημοπράτησης για την ανάπλαση περιοχών όπως το Νομαρχιακό Μέγαρο, τα Αράπικα και ο Μύλος.
Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με τη «συνέχεια» της Δημοτικής Αρχής αφορά στην αδράνεια των πολεοδομικών σχεδίων για τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου (Πλάκα, Σίσι–Μίλατος, Αμμουδάρα, Ίστρον) αφού η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε «παγώσει» τις διαδικασίες, παρά τις ενέργειες που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες από αυτήν Δημοτικές Αρχές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις όλων των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης και αναφέρθηκαν τόσο στην αναγκαιότητα της πρότασης αμφιδρόμησης του παραλιακού δρόμου αφού η μονοδρόμηση δεν λειτούργησε αλλά δημιούργησε συνολικό, σωρευτικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία όλων των κεντρικών αρτηριών της πόλης. Όσο και στην «εντολή» που έδωσε στη Δημοτική Αρχή η ίδια η τοπική κοινωνία, για να αλλάξει τη στρατηγική και τη φιλοσοφία της υλοποίησης του εν λόγω έργου και γενικότερα.
Αναδείχθηκε δε, εξ όσων ειπώθηκαν, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η προσέγγιση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στον παραλιακό δρόμο δημιουργούσε και ζητημα Πολιτικής Προστασίας, λόγω του περαιτέρω περιορισμού των ήδη λίγων αριθμητικά εξόδων της πόλης του Αγίου Νικολάου.
Αναφορικά με την θετική ψήφο τον Ιούλιο του 2023 νυν δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που τότε ήταν στη δημοτική μειοψηφία, τονίστηκε ότι αυτό έγινε, παρά τις όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν, για να μην χαθούν τα χρήματα του Σ.Β.Α.Α. με βάση τον τότε προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα που είχαν παρουσιαστεί.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι υπέρ της εφαρμογής της αμφίδρομης κυκλοφορίας τάχθηκε κατά τη συνεδρίαση και μέρος της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας την υφιστάμενη κατάσταση ως μη λειτουργική και άρα απορριπτέα από την πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας, η οποία και προτιμά την διπλή κυκλοφορία του δρόμου.
«Είναι γόνιμο να υπάρχουν διαφωνίες αλλά θεωρούμε ότι με τον ανασχεδιασμό μας ικανοποιούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, με τεκμηριωμένο τρόπο, χωρίς να αφήνουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο» είπε ο Δήμαρχος κλείνοντας τη σχετική συζήτηση.